• A víz világnapja

          • „Víz! Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.” Tiszta csapvíz, szennyvízcsatorna, szappanos kézmosás – számunkra mindez természetes, de több milliárd embernek ritka kiváltság. Ma megközelítőleg 2,1 milliárd ember – köztük sok százmillió gyerek – nem jut hozzá a tiszta vízhez a Földön. Március 22-e jó alkalom volt arra, hogy elbeszélgessünk, mit jelent számunkra a víz, mint az élet jelképe. A víz világnapja egy évente ismétlődő esemény, melyet 1993 óta minden év március 22-én tartanak meg. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. Legalább az év egy napján álljunk meg egy pillanatra és gondolkodjunk el azon, mit is jelent számunkra az életet jelentő víz. ÓVJUK, VÉDJÜK KÖRNYEZETÜNKET, S EZEN BELÜL A FÖLD VÍZKÉSZLETÉT!

          • Anyanyelvi vetélkedő

          • A Czuczor – emlékhét keretében két korosztály számára szerveztek a Czuczor Gergely Alaiskola pedagógusai anyanyelvi vetélkedőt. A vetélkedő közkedvelt a diákok körében, mert feladatai játékosak, rámutatnak a magyar nyelv szépségére és variálhatóságára, valamint az alkalmazásában rejlő lehetőségekre. A vetélkedőn valamennyien jutalmat kaptak, hiszen gyakran 1-1 pont döntött a sorrendről a nagyon szoros mezőnyben. Egyetlen csapat sem vallott szégyent iskolájára, kiválóan teljesítettek a gyerekek. A negyedikesek csapatában: Mészáros Virág, Kaszner Karmen és Kunyik Botond A hetedikesek csapatában: Porubsky Laura, Porubsky Rómeó és Kecskés Jázmin Ügyesek voltatok, büszkék vagyunk Rátok! 🙂

          • Emlékeztünk

          • ”... Ismerjük, és biztosak vagyunk benne, hogy tudjuk, mit ünneplünk ezen a napon: a magyar nép harcát a szabadságért. De vajon a mai korban valóban tudjuk-e, mit is jelent a szabadság? A mi nemzedékünk már örökségbe kapta a szabadságot, és úgy van vele, mint a legtöbben, akiknek nem kellett az életükkel fizetni érte: fogalma sincs róla, hogy mi az valójában. Hogy micsoda felelőséggel jár élni – és nem visszaélni – ezzel a szabadsággal, ami annyi drága életet követelt! Hogy a szabadság kötelesség. Kötelesség a család, az anyanyelv a magyarság és az egész emberiség felé, hogy mi, felnőttek munkánkkal, ti gyerekek tanulással, természetesen ki-ki képességeihez mérten hasznosítsa tudását, ápolja ősei hagyatékát, a jővő nemzedék megmaradásáért..." Köszönjük a KILENCEDIKESEINK 🙂 csodálatosan felemelő ünnepi műsorát, valamint Pintér Éva és Hegedüs Ágnes tanító nénik munkáját.

          • Korisuli

          • Iskolánk apraja-nagyja, 🙂 félénkebbek és bátrabbak 🙂 három alkalommal részt vettek a korisuli - tanfolyamon a táti jégpályán. Volt ám móka, szórakozás! 🙂 Köszönet a szervezésért Anikó tanító néni! 🙂

          • FELHÍVÁS

          • Értesítjük a kedves Szülőket, hogy a „SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL” c. ösztöndíj pályázati adatlapot szíveskedjenek kitölteni és a mellékletekkel együtt 2018. március 12-ig (hétfő) visszaküldeni gyermekükkel az iskolába. Ha a megadott időpontig nem kapjuk vissza a kitöltött adatlapot a tisztelt Szülő felelőssége postázni azt a megadott címre.Betegség esetén kérjük érdeklődjön gyermeke osztályfőnökénél.Megértésüket köszönjük. Az iskola igazgatósága

          • 2% - ... MERT AJÁNDÉKOZNI JÓ! 🙂

          • Itt az adóelszámolás ideje, ami azt jelenti, hogy jövedelemadónk 2 % -ával magunk rendelkezünk! KÉRJUK, NE HAGYJA ADÓJA 2% - ÁT AZ ÁLLAMNAK, AJÁNDÉKOZZA ISKOLÁNK GYERMEKEINEK! Szeretnénk, ha engedélyezné a kitöltött nyilatkozaton (Vyhlásenie) neve közzétételét, (ezen kívül semmi más adat nem nyilvános), hogy a jövőben megköszönhessük segítő szándékát. A szükséges nyomtatványokat beszerezheti az iskolában. EGYÚTTAL KÖSZÖNET ÉS HÁLA AZOKNAK A TÁMOGATÓINKNAK, AKIK TAVALY 2% - OS ADOMÁNYUKKAL SEGÍTETTÉK GYERMEKEINKET!

          • 10. NEMZETKÖZI FELOLVASÓMARATON

          • "Ami igaz, az természetes, ami természetes, az jó és szerintem szép is. Ez az én esztétikám." A Csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár szervezésében 2018. febr. 20-án, 10. alkalommal került sor a nemzetközi felolvasómaratonra. Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza és más „nagyjaink“ után az idén a 195 éve született Petőfi Sándor műveit szólaltattuk meg. A kicsik jóhangulatú, kedves verseit olvasták. A felsősök (mivel az Apostol megírásának és az 1848-as forradalomnak a 170. évfordulóját ünnepeljük) az Apostol soraival ismerkedtek. A közös olvasás jó alkalom az olvasás fontosságának, szépségének, közösségre való hatásának felfedezésére. Tavaly 9 országból 33 000-en olvastunk együtt. Lehet, hogy az idén még többen voltunk, mert tudjuk, hogy: OLVASNI JÓ! :-)

          • Jelmezbál

          • Értesítjük a kedves Szülőket, hogy a február 20-ai (keddi) álarcosbál a tanulók és a pedagógusok tömeges megbetegedése miatt sajnos ismét elmarad. :-( Az alsó tagozatosok délelőtt az osztályokban, délután a napköziben mutathatják be jelmezeiket, szórakozhatnak társaikkal!Megértésüket köszönjük.

          • JÁRVÁNYSZÜNET!

          • Értesítjük a Tisztelt Szülőket, hogy az influenza - járvány miatt a tanítás január 29-étől (hétfő) február 2-áig (péntek) szünetel. 😥😮😉A tanítás csak február 5-én (hétfőn) kezdődik.Megértésüket köszönjük, a tanulóinknak pedig mielőbbi gyógyulást kivánunk! ❤️

          • Hagyományos kultúrműsor - péntek

          • ... Az adventi időszak kiváló alkalom lehet lelkünk és kapcsolataink rendezésére, a félreértések tisztázására, szeretteinkre való odafigyelésre. Ha szeretettel fordulunk egymáshoz, értelmet és örömöt adunk életünket, akkor megértettük a karácsony lényegét. Mert nem a drága ajándékok jelentik a fényt a lelkünkben, hanem a szándék, hogy önmagunktól mit is adhatunk önzetlenül. És mi mást ajándékozhatnánk, mint tiszta szívből jövő SZERETETET... Boldog karácsonyt!

          • Hagyományos kultúrműsor - csütörtök

          • Ez az ünnep legyen úgy szebb... c. adventi hangulatú karácsonyi műsorunkkal szerettünk volna kedveskedni minden szülőnek, nagyszülőnek, iskolabarátnak, segítőnknek... Köszönjük, hogy jelenlétükkel megtiszteltek bennünket, végigtapsoltak, együtt izgultak és örültek gyermekeinknek. :-) Reméljük, ez a kis „SZERETETCSOMAG“ szebbé tette mindnyájunk ünnepi készülődését, a karácsonyra hangolódást.

          • Stampay napok pillanatképei

          • Ismét remek hangulatú, élményekben gazdag hetet tudhatunk magunk mögött, melynek méltó befejezése az adventi hangulatú hagyományos kultúrműsorunk volt. :-) Íme az összefoglaló: Iskolánk legszebb karácsonyfája :-) - a verseny kiértékelése Mert hiszünk a játékban! - együtt gondolkodni, játszva tanulni, nagyokat nevetni - az Esztergomi "Játékkunyhó" foglalkozása az alsó és felső tagozat tanulóival Megemlékezés Stampay Jánosról - koszorúzás a temetőben Simonyi Zs. helyesírási verseny - iskolai forduló 7. - 8. A pénz beszél … :-) - a 2. és 3. osztályosok pénzügyi műveltségét fejlesztő játékos képzés az OTP ready lektoraival Stampay kupa - regionális teremfoci verseny Fennmaradni - rendhagyó történelem óra M. Nagy László fotóriporterrel (5. 6. osztály) Próbálj meg lazítani! – masszázs elsajátítása, gyakorlása Árpi bácsival Hol volt, hol nem volt - adventi mesedélelőtt - alsótagozatos foglalkozás

          • Rendhagyó történelem órán

          • Kis Robi bácsi kiállítással színesített könyvbemutatójára látogattak a felsőtagozatos tanulóink. Könyve a második világháború utáni időszak szégyenéről, a Kisújfaluról elhurcolt családok kitelepítéséről szól. Robi bácsi mesélt az 1947-49-es évek valóságos borzadalmairól, az igazságtalan megkülönböztetésről. Tanulóink korabeli fényképeken láthatták dédszüleiket, ismerőseiket. Az előadás segítségével talán jobban megértik a történelem ezen időszakát. Köszönjük Kis Róbert mérnök úr alapos és érdekes előadását.