• OLVASSUNK EGYÜTT!

     • Évről-évre a Nemzetközi Felolvasómaratonon résztvevő intézmények, szervezetek, és a felolvasók száma bizonyítja, hogy az olvasás, az irodalom

      egyetemes értékeket közvetít, a közös olvasás az összetartozás élményét is nyújtja. A közös felolvasás élménye összeköt, megmozgatja a közösségeket országhatárokon innen és túl.

      Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Kányádi Sándor, Tamási Áron, Szabó Magda, Petőfi Sándor, Radnóti Miklós, József Attila, Pilinszky János után idén február 15-én Nemes Nagy Ágnes alkotásait több mint 33 700 felolvasó szólaltatja meg, születésének 100. évfordulója alkalmából a XIV. Nemzetközi Felolvasómaratonon. Legtöbben idén is Erdélyben olvasnak fel, de jelentkeztek felolvasók Magyarország, Kárpátalja, Felvidék településeiről, valamint az óceánon túlról Kanadából és az Amerikai Egyesült Államokból is. A maratoni felolvasás főszervezője 2014 óta a Kájoni János Megyei Könyvtár Csíkszeredán, melynek hivatalos megnyitója idén február 15-én délelőtt 10 órától zajlott.

      A Stampay János Alapiskola ebben az évben egy rendhagyó helyszínt választott arra, hogy a 33 700 felolvasó között mi is felolvassunk Nemes Nagy Ágnes gyermekversei közül párat.

      Ismeritek Bors nénit? Bors nénit mindenki ismeri. Fent lakik a hetedik emeleten is túl, egy harminchárom ablakú padláson. Elmentünk hát a falu tájházába, hogy bekukucskáljunk mi is a padlásra és megnézzük, hogyan is élhetett Bors néni Titilla macskájával.

      Köszönjük szépen a polgármester úrnak és a hivatal dolgozóinak, hogy előkészítették nekünk ezt a varázslatos tájházat, ahol kellemes hangulatban tölthettünk el egy rendhagyó órát egy olyan régmúltat idéző helyen, amit a gyerekeknek ismerniük kell, hogy megőrizzék és élővé tegyék Köbölkút hagyományos tárgyi kultúráját.

     • Felolvasómaraton

     • Az idei tanévben is csatlakoztunk a Felolvasómaraton kezdeményezéshez. Nemes Nagy Ágnes költőnő 100. születésnapja alkalmából verseivel, prózarészletekkel ismerkedtünk. Szinte minden lehetőséget kihasználtunk: olvastunk az iskolában, a szabadban, a tájházban, távoktatáson.

     • MACKÓTALÁLKOZÓ

     • Iskolánk február 2-án különleges napot szervezett. Az alsó tagozatos tanulóinkat arra kértük, hogy hozzák magukkal saját plüssmackóikat az iskolába.Összesen 193 mackó érkezett a felhívásra, ami számunkra nem kis meglepetést okozott.Csodaszép kiállítást készítettünk, és nem győztünk a szünetekben a csodájára járni. Minden részlete különleges és egyedi volt. Napunkat egy ismeretterjesztő előadással kezdtük a mézről, majd Danczi Mónika tanító néni interaktív előadásban mutatta be nekünk a gyertyaszentelő hagyományát.

      Kóstoltunk mézeket, mézes süteményt, rajzoltunk mackókat, és újraindítottuk az iskolarádiót, melyből egész nap mackós dalokra roptuk a táncot.

      A legek versenyében a legkisebb mackó 5 mm-es, a legnagyobb mackónk 2 m-es, és a legöregebb pedig 61 éves volt.

      Köszönjük a szülők támogatását, és együttműködését.Tanulóink ismét szép élményekkel gazdagodtak.