• A költészet napja

          • ,,Költő vagyok, mit érdekelne engem a költészet maga."- kezdte Ars poetica című költeményét József Attila, aki akkor még nem tudhatta, hogy születésének napja később a költészet napjává, s egyben a magyar irodalom ünnepévé válik majd.

            E jeles napot a Stampay János Alapiskolában is megünnepeltük.

          • PETŐFI-TOMPA VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENY KÖRZETI FORDULÓ.

          • Tanulóink március 25-én részt vettek Párkányban a szavalóversenyen.

            VARGA BARNABÁS 7.o. tanuló, és JÓŽA DAMIÁN 4.o. tanuló továbbjutott a járási fordulóra, mely április 11-én kerül megrendezésre. Szívből gratulálunk!

            Fodor Lillának, Fiala Elinának és Méri Sofiának pedig köszönjük, hogy képviselték az iskolánkat.

          • Pitagorasz matematika verseny járási forduló

          • Gratulálunk iskolánk tanulóinak, akik március 29-én és 30-án mérték össze matematikai tudásukat online formában a Pitagorasz matematika verseny járási fordulóján. További sok sikert kívánunk nekik:

            3.osztály:

            Póč Laura – sikeres megoldó

            Toma Eszter

            Szilva Dorina Dorka

            Kocsis Jázmin Lia

             

            4.osztály:

            Očakovský  Márk -  sikeres megoldó

            Mészáros Dorka - sikeres megoldó

            Hegedűs Zoé - sikeres megoldó

            Bábindeli Nóra

            Jóža Damián

            Zács Kata

            Tégen Hanna

            Mócár Amina

             

            5.osztály:

            Kunyik Sára – sikeres megoldó

            Vaš Csongor

            Toma Dániel

             

            6.osztály:

            Mátyus Jázmin Ágnes

            Májuška Edina

            Procházka Amina

             

            7.osztály:

            Varga Barnabás – sikeres megoldó

            Varga Barbara

             

            8.osztály:

            Kasner Karmen

          • Kémia olimpia járási forduló

          • Gáspár Napsugár Ajándék 9.osztályos tanuló sikeres megoldóként szerepelt a kémia olimpia járási fordulóján, ahol a 8.helyezést érte el. A verseny jelenléti formában elméleti és gyakorlati részből állt, így Sugi kipróbálhatta tudását a kémiai laboratóriumban is. Gratulálunk és további sok sikert kívánunk neki!

          • Sulikukucskáló

          • Pillanatképek az iskolánkba bekukucskáló köbölkúti ovisok ügyeskedéseiből, játékos tanulásából Ágika tanító néni irányításával.

          • Pedagógusnap

          • „A tanár személye fontosabb, mint az, amit tanít.” Karl Augustus Menninger idézetével kezdtük a mai napot.

            A felső tagozat rendhagyó módon emlékezett meg a mai jeles napról.Énekeltek, szavaltak, komédiáztak és ünnepi díszbe öltöztették szívünket.Köszönjük ezt a kedves figyelmességet!

          • "Poznaj slovenskú reč"

          • Crhonek Dávid negyedik osztályos tanulónk ezüstsávos besorolással méltón képviselte iskolánkat a "Poznaj slovenskú reč" verseny járási fordulóján Udvardon. Gratulálunk e szép eredményhez.

          • Könyvtárlátogatáson

          • Könyvtárlátogatáson vett részt az 5. osztály a könyv hónapjának utolsó napján. Megtudtuk, milyen kölcsönzési szabályokkal lehetünk a Stampay János Községi Könyvtár tagjai. Köszönjük a szíves fogadtatást Kunyik Karolina könyvtárvezetőnek.

          • Adomány

          • Ezúton köszönöm a Stampay János Alapiskola munkaközössége nevében mindenkinek - szülőnek, alkalmazottnak, aki valamilyen formában - adományával hozzájárult az SZMPSZ humanitárius felhívásához!

          • Farsang vége

          • „Maskarások, bolondok,

            Rázzátok a kolompot:

            Takarodjon el a tél -

            Örvendezzen aki él.”

            Népi szokás szerint farsang végén mi is elkergettük a telet. Volt hangoskodás, kerepelő, kolomp, maskara, minden, ami jókedvet csalogatott szívünkbe. Versekkel, tavaszváró és tél elriasztó rigmusokkal űztük el a hideget. Úti célunk a helyi Tájház volt, ahol a saját készítésű kiszebábut elégettük, hogy megszabaduljunk minden bajtól. A nap sugarai is előbújtak, így egy jót játszottunk a faluház udvarán.

            „Februárban, farsang felé

            elkergetjük a telet,

            bár szép volt a nagykarácsony,

            fáztunk éppen eleget,

            kérünk egy kis meleget!”

          • FELHÍVÁS!

          • Tisztelt Szülők!

            Iskolánk munkaközössége nevében kérjük az Önök segítségét.

            Az Ukrajnában dúló háború a Kárpátalján élő magyar emberek mindennapi életére is hatással van. Menekülnek otthonukból, átmeneti szállást, biztonságot keresnek a bizonytalanságban. Olvasni, hallani szörnyű emberi, családi tragédiákról, sorsokról.

            Az ukrán - szlovák határon fekvő Nagyszelmenc naponta fogadja a gyalogosan menekülőket, elsősorban nőket és gyerekeket, akik kimerülten, átfázva érkeznek a határra. A humanitárius  segítség többirányú.

            Ezt az tájékoztatást kaptuk a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége elnökétől, Fekete Iréntől.

            Arra kéri iskolánkat, hogy csatlakozzunk az SZMPSZ felhívásához, és KÜLDJÜNK TAKARÓKAT, mert a határon lévők szerint, erre most nagyon nagy szükségük van. A tiszta és becsomagolt takarókat az iskolák eljuttatják a komáromi irodába, majd onnan elszállítják azokat Nagyszelmencre, a Dobó István Alapiskolába.

            Tisztelettel kérjük ezért a Szülőket, hogy támogassák ezt a nemes, emberi kezdeményezést.

            Mi is csatlakoztunk a felhíváshoz, ezért

             

            2022. március 7-én és 8-án (hétfőn és kedden) tiszta, becsomagolt takarókat gyűjtünk az iskolában.

             

            Adományaikat köszönjük!                                                                    az iskola igazgatósága

          • Tisztelt Szülők!

          • 2022. március 7-től (vagyis hétfőtől) az aktuális „Iskolai jelzőlámpa” (Školský semafor) rendelete szerint fogjuk az iskolát látogatni, melynek legfontosabb intézkedései a következőek:

            - hétfőtől a tanulóknak az osztályteremben nem kell szájmaszkot viselniük, csak az iskola közös helyiségeit használva és azokon az órákon, ahol különböző osztályok keverednek, marad a kötelező maszkviselet,

            - ha az osztályban a tanulók Covid-19 fertőzött tanulóval kerülnek kapcsolatba, akkor 10 napig újból kötelező a szájmaszk viselése (ebben az esetben ajánlatos a FFP 2-es típusú maszk),

            - az 5 napos kötelező karanténba csak a Covid-19-el megfertőzött tanuló vonul. A tünetmentes osztálytársak tovább látogatják az iskolát, mindaddig, míg betegségre utaló tüneteket nem mutatnak.

            - az 5 napos karantén akkor ér véget, ha a tanuló a karantén utolsó 24 órájában nem észleli a fertőzés tüneteit (ajánlatos az otthoni teszt elvégzése). Ellenkező esetben a szülő értesíti gyermeke kezelőorvosát és az osztályfőnököt,

            - a pozitív teszttel rendelkező tanuló az 5 napos karantént követően az iskolába érkezése után 5 napig köteles szájmaszkot hordani (ajánlatos a FFP 2-es típusú maszk),

            - az a tanuló, aki iskolán kívül került kapcsolatba Covid-19 által fertőzött személlyel pl.: a tanuló családjában, kötelezően 5 napos karanténba vonul. Kivétele csak a teljesen oltott, a megerősítő oltást is felvevő, valamint a betegségen átesett tünetmentes tanulónak van. A karantén felmentésére a szülő köteles benyújtani a köv. dokumentumot: „Oznámenie o výnimke z karantény“, amely az Edupage felületen, valamint az iskola honlapján lesz elérhető,

            - a 3 napot meghaladó hiányzás esetén (beleszámítva a hétvégét, ünnepnapokat is) továbbra is kötelező a tünetmentességi nyilatkozat leadása (Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti žiaka).- kérjük a kedves szülőket, továbbra is heti 2 alkalommal teszteljék gyermeküket, majd annak eredményét küldjék el az Edupage felületen, ugyanis ez a feltétele annak, hogy a jövőben is megkapják az ingyenes AG teszteket.

            Megértésüket tisztelettel köszönjük.

            az iskola igazgatósága

          • OLVASSUNK EGYÜTT!

          • Évről-évre a Nemzetközi Felolvasómaratonon résztvevő intézmények, szervezetek, és a felolvasók száma bizonyítja, hogy az olvasás, az irodalom

            egyetemes értékeket közvetít, a közös olvasás az összetartozás élményét is nyújtja. A közös felolvasás élménye összeköt, megmozgatja a közösségeket országhatárokon innen és túl.

            Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Kányádi Sándor, Tamási Áron, Szabó Magda, Petőfi Sándor, Radnóti Miklós, József Attila, Pilinszky János után idén február 15-én Nemes Nagy Ágnes alkotásait több mint 33 700 felolvasó szólaltatja meg, születésének 100. évfordulója alkalmából a XIV. Nemzetközi Felolvasómaratonon. Legtöbben idén is Erdélyben olvasnak fel, de jelentkeztek felolvasók Magyarország, Kárpátalja, Felvidék településeiről, valamint az óceánon túlról Kanadából és az Amerikai Egyesült Államokból is. A maratoni felolvasás főszervezője 2014 óta a Kájoni János Megyei Könyvtár Csíkszeredán, melynek hivatalos megnyitója idén február 15-én délelőtt 10 órától zajlott.

            A Stampay János Alapiskola ebben az évben egy rendhagyó helyszínt választott arra, hogy a 33 700 felolvasó között mi is felolvassunk Nemes Nagy Ágnes gyermekversei közül párat.

            Ismeritek Bors nénit? Bors nénit mindenki ismeri. Fent lakik a hetedik emeleten is túl, egy harminchárom ablakú padláson. Elmentünk hát a falu tájházába, hogy bekukucskáljunk mi is a padlásra és megnézzük, hogyan is élhetett Bors néni Titilla macskájával.

            Köszönjük szépen a polgármester úrnak és a hivatal dolgozóinak, hogy előkészítették nekünk ezt a varázslatos tájházat, ahol kellemes hangulatban tölthettünk el egy rendhagyó órát egy olyan régmúltat idéző helyen, amit a gyerekeknek ismerniük kell, hogy megőrizzék és élővé tegyék Köbölkút hagyományos tárgyi kultúráját.

          • Felolvasómaraton

          • Az idei tanévben is csatlakoztunk a Felolvasómaraton kezdeményezéshez. Nemes Nagy Ágnes költőnő 100. születésnapja alkalmából verseivel, prózarészletekkel ismerkedtünk. Szinte minden lehetőséget kihasználtunk: olvastunk az iskolában, a szabadban, a tájházban, távoktatáson.

          • MACKÓTALÁLKOZÓ

          • Iskolánk február 2-án különleges napot szervezett. Az alsó tagozatos tanulóinkat arra kértük, hogy hozzák magukkal saját plüssmackóikat az iskolába.Összesen 193 mackó érkezett a felhívásra, ami számunkra nem kis meglepetést okozott.Csodaszép kiállítást készítettünk, és nem győztünk a szünetekben a csodájára járni. Minden részlete különleges és egyedi volt. Napunkat egy ismeretterjesztő előadással kezdtük a mézről, majd Danczi Mónika tanító néni interaktív előadásban mutatta be nekünk a gyertyaszentelő hagyományát.

            Kóstoltunk mézeket, mézes süteményt, rajzoltunk mackókat, és újraindítottuk az iskolarádiót, melyből egész nap mackós dalokra roptuk a táncot.

            A legek versenyében a legkisebb mackó 5 mm-es, a legnagyobb mackónk 2 m-es, és a legöregebb pedig 61 éves volt.

            Köszönjük a szülők támogatását, és együttműködését.Tanulóink ismét szép élményekkel gazdagodtak.

          • Karácsony

          • Szeretetben, békességben, egészségben eltöltött ünnepeket kívánunk mindnyájunknak!